Ce vi se pare atractiv in alte persoane? Un corp frumos? O minte ascultita? Sau pur si simplu „acel ceva”?

Industrii intregi au fost construite in jurul faptului ca au pretins a stii care este secretul activarii atractiei.

Fie ca dumneavoastra aveti metode simple precum alegerea parfumului sau a aftershave-ului, sau metode radicale precum operatiile estetice, nu exista nicio urma de indoiala ca ati cazut victima asupra acestui mod de gandire.

Atractia este una dintre cele mai misterioase lucruri din lumea intreaga

Cu totii ne dorim sa fim atractivi-din punct de vedere fizic, intelectual si chiar spiritual. Este o parte a naturii umane.

Ce ne atrage de fapt de alte persoane poate fi dificil de definit. Chiar daca cuvintele curg, de multe ori nu este conturata intreaga imagine.

Atractia este un subiect foarte amplu si complex, care este imposibil de stabilit. Este si mai complicat datoritata preferintelor culturale si personale. Ceea ce este atractiv pentru mine ar putea fi respingator pentru dumneavoastra si vice-versa.

Acest lucru face ca subiectul sa fie unul si mai interesant in lumea stiintei. Un studiu recent a cautat sa inteleaga acest maret mister.

Fie ca sunteti de acord cu concluziile lor sau nu, este un lucruru interesant de citit plin de puncte surprinzatoare si provocatoare.

Oameni de stiinta si profesori de la Universitatea din Lubeck au recrutat aproape o suta de subiecti – jumatate barbati si jumatate femei – care ulterior aveau sa se angajeze in doua experimente.

Unul a fost un studiu comportamental. Celalalt a studiat comportamentul dar si a activitatii creierului prin utilizarea tehnologiei fMRI. Ambele grupuri au vizionat videoclipuri cu sase femei care treceau prin stari de frica sau tristete.

Apoi subiectii au fost rugati sa evalueze emotiile femeilor si sa descrie nivelul de incredere in raspunsurile pe care le ofera.

In primul experiment, cercetatorii au cerut subiectiilor sa raporteze nivelul lor de atractie fata de fiecare femeie. Acestia au folosit, de asemenea, un cadru motivational-comportamental pentru a determina atractia.

In cel de al doilea experiment, au folosit imagini fMRI pentru a masura activitatea in ‘sistemul de recompense’ a creierului, care este prezent in timpul atractiei interpersonale. Cercetatorii au avut apoi posibilitatea de a compara nivelul de auto-raportare a atractiei cu activitatea observata din creier.

Suprinzator, s-a constatat ca cel mai mare predictor de atractie nu este cea fizica ci intelegerea emotionala

Atunci cand un participant a fost increzator ca a inteles cu succes starea emotionala a femeii, a inceput sa o considere si mai atractiva. Acesta corelatie a fost confirmata de imagistica neurologica.

Silke Anders, autor al studiului si profesor ‘Social and Affective Neuroscience’ a explicat: „Ceea ce face ca descoperirile noastre sa fie cu adevarat interesante este faptul ca intelegerea si atractia personala pare sa depinda de ambele creiere, cel al expeditorului si cel al celui care percepe; si cum acestia se potrivesc.

In plus, fata de conexiunea emotionala, Anders subliniaza ca pot exista circuite similare are creierului intre doi indivizi care se simti atrasi unul de altul.

„In cazul in care semnalele emotionale timise de catre un expeditor – de exemplu, expresii faciale de frica sau tristete – pot fi in mod eficient procesate de catre creierul celui care percepe, iar atunci sistemul lor de recompense se va declansa iar aceastia se vor simti atrasi de catre cei care au trimis semnalele.”

Cercetatorii au descoperit ca activitatea creierului in insula anterioara cortexului (regiunea creierului asociata cu constientizarea emotionala) si striatum ventral(sistemul de recompense) sunt foarte asemanatoare.

Activitatea in regiunea de constientizare emotionala pare sa mimeze activitatea sistemului de recompensare si vice-versa. Cand suntem atrasi de cineva, suntem mai dornici de a le intelege emotiile si ne simtim mai multumiti atunci cand realizam acest lucru cu succes.

Atractia instanta a fost explicata mult timp ca fiind rezultatul din compatibilitate fizica si genetica

Conform acestui studiu, intelegerea emotionala intre doi parteneri ar putea fi chiar si mai importanta. Judith Orloff a scris , „Nu-mi pasa cat de inteligent sau atractiv este cineva, in cazul in care iti smulge energia ta, el nu este bun pentru tine. Chimia adevarata este mai mult decat compatibilitate intelectuala. Dincolo de suprafete, trebuie sa fie intuitiva.”

4 thoughts on “Psihologii au descoperit ce ii face pe oameni sa fie atractivi

  1. Recomand cu caldura acest produs tuturor celor care doresc sa obtina rezultate excelente intr-un mod eficient si economic. Articolul ofera informatii valoroase care ne ajuta sa luam deciziile corecte.

  2. Este impresionant cat de detaliata este prezentarea caracteristicilor tehnice ale produsului. Acest lucru ofera o imagine clara asupra performantei acestuia si ne ajuta sa intelegem mai bine cum functioneaza.

  3. Mi-au placut foarte mult exemplele practice prezentate in articol. Acestea demonstreaza modul in care produsul poate fi folosit in diverse situatii si cum poate aduce beneficii reale utilizatorilor.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ. Apreciez faptul ca sunt prezentate atat avantajele, cat si dezavantajele utilizarii produsului. Este important sa luam in considerare toate aspectele inainte de a lua o decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *